Apakah mastitis itu bahaya ?

Apakah mastitis?

Mastitis adalah jangkitan payudara yang biasanya disebabkan oleh jangkitan. Ia boleh berlaku kepada mana-mana perempuan, walaupun kebanyakan sering berlaku di kalangan wanita, mastitis adalah payudara yang memakan tempoh 6 bulan pertama tahun ini.

Mastitis membuat ibu-ibu yang merasa sangat letih dan sakit. Digabungkan dengan berhati-hati yang baru lahir, oleh itu ramai wanita yang menghentikan penyusuan susu ibu pada semua. Tetapi ia amat digalakkan, supaya anda boleh terus mengamalkan penyusuan susu ibu. Wanita yang menyusukan anak anda boleh membersihkan jangkitan. Dengan pengaruh mastitis semasa laktasi tidak membahayakan kanak-kanak.

Walaupun sangat sakit, dan dia bonda kadang-kadang keberanian untuk memberi susu ibu sahaja, gila boleh diubati dengan sikap yang betul.

Apa palang pintu itu menyebabkan mastitis, ia?

Mastitis yang sering berlaku Bilakah bakteria memasuki melalui puting payu dara. Tingkah laku ini boleh berlaku jika seorang ibu kejururawatan puting yang cedera atau meretakkan.

Mastitis boleh juga disebabkan oleh faktor-faktor lain:

Payudara yang memakan masa lama kerana jalan
Wanita yang menyusukan anak, tetapi tidak sepenuhnya supaya payudara bukanlah kosong. Ketidaktentuan memberi makan bayi (selak). Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan, sila layari hospital bersalin kaunselor penyusuan susu ibu.
Tanda-tanda mastitis?

Mastitis biasanya dicirikan oleh salah satu daripada dada dan menyebabkan kerosakan kepada item. Merasa panas apabila disentuh, dan kemerahan atau warna. Ibu juga mungkin mengalami demam, kesejukan dan sakit badan.

Tanda-tanda mastitis yang lebih teruk:

nodus limfa armpit untuk membengkak dan terletak di sebelah payudara dijangkiti yang sangat menyakitkan,
Degupan jantung yang pantas
sakit dengan simptom seperti selsema.
Payudara yang membengkak menyebabkan mastitis dan rasanya sekaligus, itulah yang sukar dan menyakitkan.

Source:

http://www.aryanto.id/artikel/id/5/bedanya-mastitis-saluran-air-susu-tersumbat-dan-tipsnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *